Není voda jako voda
Prostě se už i u nás pozvolna začínáme obávat toho, že by mohl jednoho dne nastat kritický okamžik. Něco, co je vcelku logicky všední realitou v pouštích, ovšem nejenom v těch. S vodou jsou totiž problémy leckde. A i my bychom mohli jednou dopadnout třeba jako vcelku nedávno dokonce i v Kapském Městě, jež v žádném případě nelze považovat za bezvýznamné a zaostalé místo. I nám by se jednoho dne mohlo stát, že začne být voda na příděl, že vyschnou vodovodní kohoutky. A následně by teoreticky mohla voda dojít i docela.
Zatím u nás ještě v tak katastrofální situaci nejsme. Čemuž nasvědčuje to, že sice politici dotují ze státních financí různé nádrže na zachycování dešťové vody, tu a tam se někde vyhlašují zákazy zalévání zahrad po dobu sucha, prohlubují se vyschlé studně nebo se dočasně dodává voda z cisteren, ale jinak pořád ještě roztáčíme kohoutky, kdykoliv se nám zlíbí, a voda z nich teče. A ta pitná teče nejen do nádobek a nádob určených k pití a vaření, bohužel.
A důkazem toho, že u nás situace není až tak špatná nebo že se to aspoň všeobecně domníváme, je to, že pro leckoho z nás . Že jsme tak jaksi vybíraví i v tomto ohledu.
Někdy nám nechutná voda z kohoutku, který máme doma, někdy nám ta doma chutná, ovšem ošklíbáme se nad tou tekoucí z kohoutků v nějakém jiném městě.
A je tomu skutečně tak. Protože voda opravdu není jako voda. Pokud si tedy odmyslíme to, co o pravé a nefalšované vodě víme z hodin chemie.
Vodu, jež je k nám přiváděna coby pitná, od sebe odlišuje to, co je v ní rozpuštěno. Respektive i to, jakým způsobem je tato upravována, aby byla nezávadná a vhodná ke konzumaci.
Její chuť a další vlastnosti ovlivňují v ní rozpuštěné minerály. A je to vliv nejednou i nemalý. Stačí, když je v ní více vápníku, železa, hořčíku nebo manganu a už nezbývá než takovou vodu upravovat.
K takovým pomocníkům, kteří pro nás činí vodu lepší, patří třeba i tabletová regenerační sůl, jež upravuje hodnoty minerálních látek na přijatelnou úroveň.
Tato rakouská sůl je považována za jednu z nejkvalitnějších v Evropě. Vyrábí se z nejkvalitnější jedlé soli a mimo jiné upravuje i tvrdost vody, což je jak známo záludný škůdce, neprospívající našim pračkám, umyvadlům a vanám, zanechávající na těchto jen těžko odstranitelné stopy.
A kdy že bychom to měli vodě „osolit“? Nevíte-li, není nic jednoduššího, než si pořídit tester, jenž odhalí všechny nedostatky vám dodávané vody. Abyste s ní mohli patřičně naložit dříve, než na ni nějak doplatíte. Protože vodu u nás ještě máme, ale nikdy nevíte, jakou.